The Offer You Can’t Refuse – Steven van Belleghem

Auteur
Steven van Belleghem is inspirator, coach en adviseur. Hij begeleidt bedrijven om zich aan te passen aan de hedendaagse consument. Daarnaast is hij parttime marketing professor aan de Vlerick Business School. Hij is auteur van ‘De Conversation Manager’ (winnaar van de PIM literatuurprijs in 2010 en meer dan 30.000 verkochte exemplaren), ‘De Conversation Company’, ‘When digital becomes human’ en ‘The offer you can’t refuse’. Steven Van Belleghem is een veel gevraagde spreker in binnen- en buitenland en verzorgt zowel keynotes alsmede workshops en business coaching sessies.

Hoe ken ik deze auteur?
Al sinds 2005 volg ik trends op het gebied van internet, digitale transformatie, technische ontwikkelingen, etc. Steven van Belleghem volg ik sinds 2015, waarbij zijn boek When digital becomes human een andere denkwijze gaf over digital transformaties. Op een gegeven ogenblik is ieder bedrijf op een minimaal digitaal niveau en is de transformatie volwassen geworden. Dit boek gaf aan hoe je dan toch het verschil kunt maken als bedrijf: weer persoonlijk worden!

Ik ben geen fan van het boek Customers the day after tomorrow dat eind 2017 uitkwam. Veel herhaling van zetten. Ook tijdens het lezen van het boek, vond ik het moeilijk om door te lezen. Veel zaken waren al bekend voor mij. Er was weinig nieuws onder de zon

Zijn laatste boek: The offer you can’t refuse
Gelukkig is dat bij zijn laatste boek niet het geval. Het mooie van dit boek is dat je duidelijk merkt dat het recent is. De grootste digitale transformatie in de wereld heeft tijdens de eerste drie maanden van Corona plaatsgevonden. Steven neemt dit ook mee in zijn boek, waardoor de inhoud zeer actueel is geworden. Met opzet is de uitgave van dit boek uitgesteld om de inhoud aan te passen aan deze nieuwe ‘era’ waar we sinds Corona inzitten.

Digitale transformatie
Bedrijven hebben noodgedwongen deze transformatie moeten ondergaan. Idem voor haar medewerkers. Dit betekent dat ‘iedereen’ online is: online bestelt, online reserveert, etc. Je moet wel, zeker tijdens een lockdown. Sommige zaken zijn in 3 maanden doorgevoerd in plaats van 2-3 jaar.

Corona verandert de bedrijfsvoering enorm; de verwachting van de consument is hoog. De consument heeft nog nooit zo’n hoog verwachtingspatroon gehad over services, snelheid en gemak. Dit is de nieuwe basis van een bedrijf. Voldoe je hier beter aan dan je concurrenten, dan zal het ook beter gaan met je business.

Steven heeft een model ontwikkeld, die voor bedrijven aangeeft waar de focus moet liggen om deze nieuwe periode in te gaan. Goede en gemakkelijke online dienstverlening is binnenkort een commodity. Je zult je op andere vlakken moeten onderscheiden.

Klanten verwachten meer
Wat als klanten meer verwachten dan alleen een goed product, uitstekende service en perfect werkende digitale interfaces? En wat als nieuwe technologieën zoals 5G, artificiële intelligentie, quantum computing en robotica mogelijkheden bieden die verder gaan dan alleen gebruiksgemak creëren?

Als bedrijf ga je meer en meer acteren als partner voor je klanten. Samen innoveren, samen winst maken, samen de wereld in. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om ook maatschappelijk iets toe te voegen as bedrijf. Dit leidt uiteindelijk tot je nieuw fanbase.

Conclusie
Dit boek heb ik in een paar dagen uitgelezen. Heel erg mooi om te zien dat het boek zeer actueel is. De Corona-crisis en de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering worden uitgebreid behandeld. Ook het model dat Steven uitlegt, geeft houvast om accenten in je bedrijf aan te passen en de strategie op lange termijn voorgoed aan te passen. De digitale transformatie begint pas.

Prijs
Waardering
Gemiddelde

Mijn score
Klik om een score te geven!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]